Vad är konverteringsoptimering?

Om du någon gång hört förkortningen CRO när det kommer till hemsidor och e-handel så har du haft en första kontakt med konverteringsoptimering. Den som fått hjälp av en webbyrå med att få mycket trafik till sin hemsida möter en ny utmaning. Nu vill man få så många som möjligt att köpa i butiken. Här berättar vi kort om konceptet CRO.

Vad det står för
CRO är en engelsk förkortning för Conversion rate optimization, alltså konverteringsoptimering. Det är alltså ett fokus på att så många besökare som möjligt på din hemsida köper produkter, konverterar.

En filosofi
Grunden bakom CRO är en filosofi om att människor kommer till din webbplats för att få information om något eller för att lösa ett problem. Den som anammar CRO försöker särskilja flödena av kunder som stockholmswebbyrå som vill lära sig saker så att de hamnar på några utvalda ställen på hemsidan.

Lösa ett problem
Samma sak med de som vill lösa ett problem. Där är målet att de kunderna ska se att de kan lösa problemet genom att handla. För att lyckas måste man alltså presentera rätt lösning hos på rätt problem till rätt kund vid rätt tillfälle.

Ständiga förbättringar
För att lyckas med att öka konverteringarna på en webbsida behöver du både testa saker, utvärdera och förbättra kontinuerligt. Det tar tid att lyckas eftersom du bara kan testa en ändring i taget och låta den utvärderas ordentligt innan du prövar nästa förbättringsåtgärd.

Vem gör sånt?
De allra flesta som själva driver företag har vare sig tid, kunskap hos  eller intresse  att minutiöst testa nya idéer på sin webbsida. Banala saker som att byta färg på en knapp måste både dokumenteras och utvärderas. Av den anledningen är det vanligt att man hyr in en webbyrå som får driva CRO-projekt.

Hur går det till?
Din webbyrå kommer troligen börja med att sätta upp mål för hemsidan. Sen kommer de samla in data och jämföra olika sidor på din webbplats mot varandra. I nästa steg kommer de sätta upp mål för respektive sida och sen ta fram idéer för hur man ska nå de här målen.

Pröva och mäta
Med stort flöde av besökare på webbplatsen kan man ganska snabbt utvärdera små ändringar. Ofta handlar det om att specialisten på er webbyrå byter ut en knapp, en textsnutt eller en bild. Ändringen mäts genom att besökare får använda webbsidan och så läser man av effekterna. På det sättet kan man sakta men säkert hitta den optimala utformningen av alla delar av webbsidan.