3 viktiga saker innan du anlitar en flyttfirma

Att flytta är både en tidskrävande och stressig process. Alltfler människor upptäcker fördelarna med att anlita ett professionell flyttfirma: de sparar dig tid, minskar stressen med flytten och gör hela flyttprocessen enkel.

Men det kan vara en relativt besvärlig process att hitta en kvalificerad flyttfirma eftersom branschen är synonym med undermåliga företag. I den här artikeln listar vi 3 viktiga punkter du bör tänka på innan du anlitar en flyttfirma.


Anlita alltid en flyttfirma med yrkestrafiktillstånd och försäkringar

Först och främst bör du aldrig anlita en flyttfirma som inte är licensierad eller försäkrad. Tänk själv, vem som helst kan egentligen köpa en lastbil och kalla sig för en “flyttfirma”, men det är endast firmorna som är officiellt licensierade och försäkrade som är juridiskt förpliktade att skydda din egendom under flytten.

I Sverige är det lag på att de som bedriver en flyttfirma och säljer flyttjänster måste ha ett yrkestrafiktillstånd utfärdat från Transportstyrelsen. Att bryta mot yrkestrafiklagen och erbjuda att transportera varor till någon annan utan ett yrkestrafiktillstånd är straffbart. Det är också viktigt att flyttfirman har en försäkring ifall det skulle hända något med dina saker under flytten. För du vill inte hamna i en situation där du behöver gå i en rättslig tvist för att få ersättning om någon av dina ägodelar gick sönder under flytten.

 

Transparenta priser är viktiga
När du bokar en flyttfirma, klickar här, får du antingen en uppskattning av priset baserat på antalet timmar din flytt beräknas ta och antalet medarbetare de behöver, eller så får du en prisoffert för ett “fast pris”.

Fast pris eller timpris?

En stor uppsida med ett fast pris är att du vet hur mycket arbete kommer att kosta innan det är klart. Men du bör alltid kontrollera det finstilta i priset. Ibland kan det finnas specifika regler som företaget sätter. Du kan till exempel behöva tillhandahålla en hiss på plats och säkerställa att det finns plats att parkera precis intill din bostad.

När det kommer till timpriset finns det en rad av faktorer som kan påverka priset. Till exempel typen av flytten, avståndet till din nya bostaden, vikten av föremål och hur motiverade och snabba deras medarbetare är på att flytta. I detta sammanhanget finns det många historier där kostnaden har fördubblats – så tänk på att alltid sätta ett maxpris/takpris för flytthjälpen. Därtill tar vissa företag extra för förpackningsmaterial och högre priser för att flytta stora tunga föremål. Innan du skriver under ett avtal bör du fråga om det finstilta. Enligt prisinformationslagen måste flyttfirmor lämna både tydlig och korrekt information om priserna – så du har rätt att veta priset och alla villkor innan du skriver på avtalet.

Kontrollera deras referenser

Sist men inte minst bör du undersöka deras recensioner. Numera är det väldigt enkelt för kunder att dela med sig om de hade en riktigt bra eller dålig upplevelse på nätet – och båda dessa är viktiga att känna till innan du anlitar en flyttfirma.