Bara för att du har tegel på taket idag så finns inget som säger att du alltid måste ha tegel. Titta på olika alternativ, och fråga gärna takläggare om råd, innan nya taket monteras på plats. Kanske är det dags att byta takmaterial helt och hållet.
Har du koll på detaljplanen?
Bor du i tätbebyggt område kan det finnas begränsningar i detaljplanen gällande vilket takmaterial som får användas. Önskar du byta stil på taket gällande utformning eller stil kan det till och med behöva sökas bygglov vilket sker i den kommunen som bostaden finns i. Enklast att ta reda på frågor kring detta är att kontakta en handläggare på kommunen.
Kom ihåg att om du bor i bostadsrätt så har du inte rätten att byta taket. Det är då föreningen som är ansvarig för taket och därmed både ska bekosta och genomföra själva renoveringen av takläggare stockholm. Anser du att ditt tak behöver renoveras så ta kontakt med styrelsen i den förening du är med i.
Hur stor är lutningen?
Hur stor lutning taket har avgör tydligt vilket material som kan användas. Exempelvis bör det vara minst 14 graders lutning om taktegel ska användas. Detta för att skapa en säker avrinning. Är det plattare tak brukar istället papptak väljas. Är du osäker på lutningen och därmed vilket material som bör väljas är det säkrast att låta en takläggare stockholm undersöka förutsättningarna och ge råd kring vilket tak som bör monteras.
Vad är snyggast?
Här kommer man till en smaksak. Är det snyggare med taktegel på ett gammalt hus från 1800-talet eller går det lika bra med plåt som ser ut som taktegel? Titta gärna på hus i närheten och välj vilka tak du tycker är snygga. Gällande estetik finns inte några egentligen begränsningar.
Vad får det kosta?
Om du enbart tittar på materialkostnad är shingeltak det billigaste alternativet. Därefter kommer papptak och sedan både plåt, betong och tegeltak. Däremot går det ofta att köpa begagnat tegel vilket kan pressa priset rejält. Att köpa begagnat plåttak är inte alls lika enkelt och smidigt.
Om en takläggare ska lägga taket tillkommer det självklart en kostnad för detta arbete. Även här kan det variera i pris beroende på material. Enklast är därför att be om offert utifrån både exempelvis tegel och plåt att se vilken prisskillnad detta skulle göra. Plåt kanske är dyrare i inköp men kan samtidigt monteras snabbare än tegel.
Osäker? Fråga en eller flera takläggare om råd!