Tips innan du anlitar flyttfirmor

Att flytta är en av de mest stressiga händelser som kan ske i livet. Det finns så mycket att tänka på, allt ifrån städning till packning och transport av dina ägodelar till den nya adressen. För att göra flytten mindre stressig väljer allt fler svenskar att anlita flyttföretag så som bästa flyttfirman i göteborg.

I den här artikeln kommer vi dela med oss av några praktiska tips som rör flyttfirmor. Vi går bland annat igenom:

Varför det är bra att anlita flyttfirmor

Saker du bör tänka på innan du anlitar en flyttfirma

Viktiga saker du bör informera flyttfirman om

Varför anlita en flyttfirma?

 

Oavsett om du flyttar lokalt inom en stad eller till ett annat län, kan det vara en dyr process att anlita ett flyttföretag. Om du är i planeringsstadiet kanske du i första hand undrar varför det är en bra idé att anlita ett flyttföretag. Det finns tre stora anledningar till att du bör anlita ett flyttföretag för att flytta dina saker.

1. Flyttfirmor använder olika välbeprövade metoder så att dina ägodelar blir transporterade på ett säkert sätt till den nya adressen.

2. De kan hjälpa dig med en rad olika tilläggstjänster som packning, och ge tips på de bästa sätten att transportera större, ömtåliga föremål.

3. Du minskar risken för flyttskador i förbindelse med flytten eftersom flyttfirman bär alla dina saker.

 

Viktiga saker att tänka kring flyttfirmor

Att flytta är redan en tidskrävande uppgift. Från att packa ned och packa upp, städningen, organiseringen – du har så många saker att ta hand om! Det finns dock flera saker du bör tänka på innan du skriver på avtalet med flyttfirman och innan de anländer.

Först och främst är det viktigt att ta reda på flyttfirmans regler, i synnerhet när det gäller ångerrätten och avbeställningspolicy av deras tjänster, eftersom det generellt sett inte finns någon ångerrätt på transporttjänster. Dock går det enligt lag att avbeställa transporttjänster kostnadsfritt om det sker femton dagar innan din flytt. Om du inte avbokar i tid kan du bli ersättningsskyldig – så hör med firman om deras avbokningsregler innan du anlitar dem. Möjligtvis är de flexibla.

Vid flyttning kan – i värsta fall – dina saker och tillhörigheter gå sönder eller skadas. Av detta skäl är det alltid viktigt att undersöka om firman har yrkestrafiktillstånd utfärdat av Transportstyrelsen. Legitima firmor som har ett yrkestrafiktillstånd ger dig nämligen ersättning för det som eventuellt skadas under transporten.

Sist men inte minst bör du ge flyttfirmor en realistisk beräkning över hur många flyttlådor, möbler och annat du har. Vissa flyttfirmor har flyttbilar i olika storlekar och prisklasser. En grundregel är att det alltid är bättre att be om en större flyttbil än en mindre bil eftersom dimensionerna på bilen och storleken på dina föremål kan göra det svårt att packa in allt kompakt i flyttbilen.