Så skriver du bra rubriker för webben

När man skriver content för webben är rubriker något som mycket krut bör läggas på – Squib design. Att ha tydliga, starka rubriker är otroligt fördelaktigt, framförallt på hemsidor där det råder hård konkurrens om läsarnas uppmärksamhet.

Vikten av starka rubriker

Rubriker är det man först ser när man kommer in på en hemsida och stöter på en text, eller när man söker efter något i en sökmotor. Rubriken säger mycket kring vad texten handlar om och är ofta den avgörande faktorn för om en läsare väljer att stanna på webbplatsen och fortsätta läsa eller inte. Om rubrikerna är svaga och inte säger så mycket om vad texten handlar om minskar du chansen för att hålla kvar potentiella läsare och de klickar sig snabbt vidare till en bättre skriven hemsida. Det är viktigt att skriva läsvänliga och informativa rubriker som dessutom gärna innehåller relevanta nyckelord.

1. Relevanta och beskrivande rubriker

På internet är användare otroligt kräsna och otåliga och rör sig snabbt mellan olika webbplatser. Vi skrollar snabbt genom innehåll vilket innebär att relevant innehåll är A och O för att hålla kvar läsarna. Om rubrikerna är intetsägande surfar läsarna vidare. Därför gäller det att rubrikerna är både relevanta och beskrivande, för att omedelbart locka till sig kunder. Det är även viktigt att rubriken är en tydlig och beskrivande sammanfattning över innehållet i stycket. Var så tydlig som möjligt och använd ett språk som passar målgruppen texten är riktad till.

2. Kärnfulla rubriker

Rubriker får gärna vara korta och kärnfulla, framförallt om innehållet vanligen konsumeras via telefonen. När man skriver webb-content är det viktigt att kontrollera hur läsupplevelsen blir från mobilen och inte bara från en dator. Eftersom många surfar via mobilen är det en mindre skärm, vilket korta och kärnfulla rubriker kan passa ypperligt för.

3. Dra in läsaren

Målet med rubriker är att dra in läsaren och väcka deras nyfikenhet, för att de ska stanna på hemsidan och fortsätta läsa innehållet. En effektiv rubrik kan väcka känslor eller intresse och nyfiken för att lära sig mer. Tänk på vad som intresserar din målgrupp och utgå därifrån.

4. Använd nyckelord

Eftersom rubriken är det första som syns i en text är det bra att inkludera nyckelord i så många rubriker som möjligt. Läsare brukar ofta skumma igenom innehållet på en hemsida snabbt för att avgöra om innehållet är värt att läsa. Genom att inkludera nyckelord i rubrikerna tydliggör du vad texten handlar om.

5. Skriv din rubrik sist

Om du är osäker vad din text rent konkret kommer handla om och endast har några nyckelord att utgå från kan det vara smart att vänta med att skriva en rubrik. Låt texten ta sin form innan du börjar fundera på rubrik. På så sätt sammanfattar rubriken ofta texten på ett tydligare sätt eftersom du nyss skrivit texten och har informationen färskt i huvudet.